Centraal-Afrikaanse Republiek – Kerk in Nood helpt het “mirakel van paus Franciscus” in stand houden

FacebookTwitterGoogle+
Aartsbisschop Dieudonné Nzapalainga

Aartsbisschop Dieudonné
Nzapalainga

Königstein/Rome, 01.07.2016. “De spanning mag dan wel zijn afgenomen, maar onder het oppervlak blijft het smeulen”, zei pater Aurelio Gazzera tot de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood. Hij beschreef de situatie op dit moment in de Centraal-Afrikaanse Republiek na de recente gewapende confrontaties zowel in de hoofdstad Bangui, als in het noorden van het land. Pater Aurelio is een karmeliet, die als missionaris al meer dan twintig jaar in de Centraal-Afrikaanse Republiek woont en op dit ogenblik in Bozoum gestationeerd is als directeur van Caritas in het bisdom Bouar, in het westen van het land.

Op 11 juni escorteerden een aantal leden van de rebellencoalitie Seleka enkele lokale bewoners die – vermoedelijk gestolen – vee naar de grens met Kameroen brachten. Toen ze aan een wegversperring in de buurt van het stadje Ngaoundaye kwamen, bevalen de politieagenten en enkele leden van de anti-balakamilities de strijders van de Seleka om hun wapens neer te leggen. Dit resulteerde in een vuurgevecht en in de uren en dagen daarna vielen enkele rebellen Ngaoundaye aan om “wraak te nemen”, zoals pater Aurelio uitlegde. “De inwoners zochten onmiddellijk bescherming in de lokale missiepost die wordt geleid door de paters kapucijnen”. Kort daarna kreeg die het ‘bezoek’ van leden van de Seleka, “die zich echter wel beperkten tot het stelen van een aantal zaken en het bedreigen van de broeders en de lokale mensen, zonder al te veel geweld te gebruiken”, voegde hij eraan toe.

Onze-Lieve-Vrouw van Afrika, bid voor ons.

In de hoofdstad Bangui vormde de ondertussen beruchte moslimwijk die gekend is onder de naam KM5 of PK5 eens te meer het schouwtoneel van de confrontaties. “Een aantal moslimbenden had zich teruggetrokken in de wijk, waarschijnlijk onder bescherming van de bewoners van die moslimenclave, waar niemand anders zich durft te laten zien en waar zowel de politiediensten als de VN-Blauwhelmen zich vaak op het ergste moeten voorbereiden.” De benden waren naar de wijk PK5 gevlucht na de arrestatie van enkele van hun leden een paar dagen eerder. Om de autoriteiten te dwingen hun kameraden vrij te laten, hadden ze tegelijk ook zes politieofficieren ontvoerd. “Het is echt een ernstig probleem wanneer leden van de politiemacht in de hoofdstad van het land kunnen worden ontvoerd”, aldus pater Aurelio. “Het bevestigt alleen maar hoe uitermate zwak de regering wel is.” Hoewel de autoriteiten aanvankelijk weigerden om te onderhandelen, kan worden verondersteld dat de regering op de eisen van de kidnappers is ingegaan, aangezien de politieofficieren opnieuw werden vrijgelaten en het proces van de leden van de moslimbende, dat normaal voor afgelopen zaterdag was voorzien, nooit heeft plaatsgevonden.

Dit zijn twee incidenten die weliswaar niet religieus gemotiveerd waren, maar niettemin het klimaat van vrede en rust dreigen te ondermijnen dat sinds het bezoek van de Paus in november van vorig jaar in de Centraal-Afrikaanse Republiek heerste. De invloed van het pausbezoek was zo ingrijpend dat velen, onder wie ook de aartsbisschop van Bangui, Mgr. Dieudonné Nzapalainga, er in de afgelopen maanden naar verwezen als “het mirakel van paus Franciscus”. Door de nieuwe spanningen zouden er nu opnieuw interreligieuze confrontaties kunnen losbarsten, vooral omdat, zoals pater Aurelio uitlegt, “frequent foute informatie wordt verspreid op het internet, waarbij wordt beweerd dat moslims werden omgebracht of gefolterd – alsof iemand probeert om onrust te stoken”. Ondertussen zijn de Seleka hun activiteiten opnieuw aan het uitbreiden en controleren ze nu zowat 60% van het land.

Op een dergelijk kritiek moment is het meer dan ooit van essentieel belang om de interreligieuze dialoog te blijven bevorderen. Daarom steunt Kerk in Nood – als onderdeel van haar nieuwe internationale campagne Be God’s Mercy – de organisatie van een bijeenkomst gericht op dialoog en verzoening in de hoofdstad Bangui. Er zullen ongeveer 650 mensen aan deelnemen, onder andere priesters, geestelijken en vertegenwoordigers van de diverse gemeenschappen. “Het is een uiterst belangrijk project”, benadrukt pater Aurelio, “vooral nu het gevaar bestaat dat mensen opnieuw naar de wapens zullen grijpen.”

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation