Centraal-Afrikaanse Republiek: Heropbouw van een ontmoetingshuis in Alindao

15/03/2021 Leuven – Mgr. Nestor-Désiré Nongo-Aziagbia, voorzitter van de Centraal-Afrikaanse bisschoppenconferentie, zegt luidop wat de meeste mensen denken. In de Centraal-Afrikaanse Republiek is er geen oorlog omwille van religie. Meer dan twee derde van de huurlingen in rebellengroepen kwamen uit het buitenland en waren vooral gericht op het grijpen van minerale hulpbronnen en gemakkelijke prooien. “Deze rebellen zijn bandieten, geen strijders van God. Voor hen is geloof slechts een voorwendsel voor uitbuiting,” zegt de bisschop.

Er valt echter niets te grijpen in de Kerk, als instelling, en dus ook niet in het bisdom Alindao. In plaats daarvan bloeit er een andere tedere plant: de islamitisch-christelijke dialoog. De meeste bijeenkomsten vonden plaats in de woning van de bisschop, een grote pastorij. Die werd grotendeels verwoest, net als de kerk zelf. Maar de dialoog moet worden voortgezet en in praktijk worden gebracht. De pastorie was dan ook een plaats van ontmoeting en hulp voor de inwoners van het bisdom. Het was een symbool van deze samenhorigheid, een teken van de zekerheid dat de Kerk niemand in de steek laat.

Hier leven de meeste priesters van Alindao nu in kamers die nood hebben aan herstel. Het zijn minuscule hokken van nauwelijks drie vierkante meter – te klein om er te praten, te rusten of voor langere tijd te wonen. De wederopbouw van het bisschopshuis zal nieuwe hoop geven aan de priesters en de gelovigen van het bisdom. We hebben hiervoor 85.000 euro toegezegd.

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 142-00-19 Centraal-Afrikaanse Republiek

 

De internationale vastencampagne 2021 van Kerk in Nood heeft als doel de slachtoffers van religieus terrorisme in Afrika te helpen door projecten te steunen op verschillende gebieden zoals interreligieuze dialoog, bouw en wederopbouw, noodhulp (inclusief opvang van vluchtelingen), traumaheling en vorming.

Ook Mgr. Juan-José Aguirre, bisschop van Bangassou in het zuidoosten van het land, heeft aan Kerk in Nood gevraagd om te bidden voor vrede en voor zijn volk nadat gewapende rebellengroepen op 3 januari 2021 zijn stad en verschillende andere dorpen in een groot deel van de republiek met veel geweld waren binnengevallen naar aanleiding van de verkiezingen die in december 2020 hadden plaatsgevonden. In onderstaande video getuigt hij van het lijden van zijn volk door de burgeroorlog die de Centraal-Afrikaanse Republiek al sinds 2013 verwoest:

Deze video kadert in de internationale vastencampagne 2021 van Kerk in Nood over religieus extremisme in Afrika waar de Kerk slachtoffer van is, maar bovenal een belangrijke kracht van steun, verzoening en genezing voor allen die onder het geweld te lijden hebben. Deze actie draagt de titel “Help ons de wonden van religieus extremisme in Afrika te helen”.

 

 

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid