Centraal-Afrikaanse Republiek en Kameroen: Opleidingshulp voor 46 jonge karmelieten

02/03/2020 Leuven – De Kameroenees Jean-Thierry Ebogo wou al op vijfjarige leeftijd priester worden. Voor hem betekende priester zijn hetzelfde als « Jezus zijn ». Maar slechts een jaar nadat hij in 2003 bij de orde van de karmelieten was ingetreden, werd een kwaadaardige tumor gevonden in zijn rechterbeen. Zelfs een amputatie kon de ziekte niet tegenhouden.

Met speciale toestemming legde hij de eeuwige geloften af in zijn ziekenhuiskamer op 8 december 2005, het feest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Zijn enige bekommernis was te weten of hij nog tot priester gewijd zou worden. Met de glimlach doorstond hij de erge pijn en droeg deze op aan priesterlijke en religieuze roepingen. “Ik zou alleen maar willen genezen om priester te worden”, zei hij. Zijn grootste wens werd niet ingewilligd want kort daarna is hij gestorven op de leeftijd van 23 jaar, in een geur van heiligheid.

Voor zijn dood had de jonge Jean-Thierry Ebogo beloofd om Afrika een ware « regen » van priesterroepingen te bezorgen. Het lijkt erop dat hij deze belofte gehouden heeft, want de orde van de ongeschoeide karmelieten heeft in Kameroen inderdaad veel roepingen genoten, en met name in de door crisis getroffen naburige Centraal-Afrikaanse Republiek. Momenteel volgen 29 jonge karmelieten uit de Centraal-Afrikaanse Republiek en 17 uit Kameroen een opleiding in Bangui, Bouar en Yaoundé. Wij steunen regelmatig de opleiding van jonge karmelieten en zouden hen ook dit jaar nog willen helpen met 28.000 euro, zodat deze 46 jonge karmelieten hun weg kunnen verderzetten.

Pater Federico Trinchero, prior van het karmelietenklooster van Bangui waar sommige jonge mannen opgeleid worden, schrijft ons : “De Kerk in de Centraal-Afrikaanse Republiek viert de 125ste verjaardag van haar evangelisatie. Wij danken u voor uw constante en vrijgevige hulp die een goede menselijke en spirituele vorming van de jonge karmelieten mogelijk maakt, zowel in de Centraal-Afrikaanse Republiek als in Kameroen. Ze zullen in een niet zo verre toekomst worden geroepen om het werk voor te zetten dat de missionarissen begonnen zijn.”

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 199-02-79 Centraal-Afrikaanse Republiek & Kameroen

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid