Centraal-Afrikaanse Republiek: 40.000 vluchtelingen na nieuwe golf van geweld

FacebookTwitterGoogle+

Kerk in Nood schenkt 112.000 euro noodhulp

Vluchtelingen in het klooster van de karmelieten in Bangui

Vluchtelingen in het klooster
van de karmelieten in Bangui
© Aid the Church in Need

Königstein, 12 oktober 2015 – Een nieuwe uitbraak van geweld in de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, Bangui, heeft op 26 september meer dan 40.000 mensen op de vlucht gejaagd. Dat deelden lokale kerkverantwoordelijken mee aan de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood. Ze zeiden dat de mensen gingen schuilen in kerkgebouwen en kloosters, waar duizenden ontheemden al meer dan twee jaar kamperen, terwijl anderen naar het vluchtelingenkamp nabij de internationale luchthaven waren gevlucht. De vluchtelingen hebben dringend nood aan hulp, zo voegden de kerkverantwoordelijken eraan toe en ze beschreven de toestand als zorgwekkend omdat er heel wat humanitaire inrichtingen zijn geplunderd. Daartoe behoort ook infrastructuur van de lokale Caritasafdeling waarvan het personeel nu ook op de vlucht is.

 

 

Onmiddellijke reactie

© Aid the Church in Need

© Aid the Church in Need

Christine du Coudray, hoofd van de afdeling Afrika van Kerk in Nood, rapporteerde dat de aartsbisschop van Bangui en voorzitter van de Centraal-Afrikaanse bisschoppenconferentie, Mgr. Dieudonné Nzapalainga, de vluchtelingenkampen bezoekt en probeert de meeste elementaire noden te lenigen door het uitdelen van voedselpakketten. Ze sprak van een heel dramatische situatie. Kerk in Nood besloot daarop onmiddellijk 112.000 euro vrij te maken voor de eerste hulp.

 

 

Paus hoopt dat reis doorgaat

Tijdens de laatste onrusten, zijn meer dan 40 mensen gedood, werd één kerk platgebrand en talrijke inrichtingen geplunderd. Tegelijk ontsnapten 800 gevangenen uit een strafinstelling, onder hen ook veel rebellen. Volgens Christine du Coudray is de toestand “heel verwarrend” en is het moeilijk om te voorspellen hoe het verder zal lopen. “Het land heeft meer dan ooit nood aan ons gebed, hulp en aandacht.” De nakende verkiezingen en het Pausbezoek, dat gepland is voor eind november, zijn “een teken van hoop voor een betere en meer vreedzame toekomst”. De internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood ontving een persmededeling van de apostolische nuntiatuur in Bangui, waarin stond dat de Heilige Vader nog steeds hoopt “om elke Centraal-Afrikaanse inwoner persoonlijk te ontmoeten en te zegenen” tijdens zijn reis die gepland is voor 29 en 30 november. Christine du Coudray zei: “We hopen en bidden dat deze hoop niet zal verdampen”. Ze vervolgde en zei dat het noodzakelijk is om “in de mate van het mogelijk alles in het werk te stellen opdat het land niet opnieuw zou verstrikt zou geraken in een spiraal van geweld en chaos”.

Tekst: emk – Alle foto’s: © ACN – Photographer Fr. Federico Trinchero OCD

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation