Brazilië: Vormingshulp voor 54 seminaristen van de Shalom-gemeenschap

25/01/2021 Leuven – Meer dan 3000 mensen in meer dan twintig landen ter wereld behoren tot de katholieke gemeenschap Shalom, die in 1982 in Brazilië werd opgericht. Jongeren, gezinnen, echtparen en priesters leven samen in zogenaamde “levensgemeenschappen”. Hun taken omvatten vooral de evangelisatie van de jeugd en het werk met sociaal gemarginaliseerde groepen. Hun leven wordt gekenmerkt door de dagelijkse viering van de Heilige Mis, persoonlijk gebed, meditatie over de Heilige Schrift en de radicale navolging van Christus.

Bijzonder verheugend is het grote aantal roepingen tot het priesterschap die uit de gemeenschap komen. In Fortaleza, Brazilië, bereiden 54 jongemannen zich momenteel voor op het priesterschap. Pater Vitor Bomfin Santos heeft zijn vorming daar al afgerond. Hij werd tot priester gewijd in december 2019, kort voor het begin van de coronacrisis. Hij ervaart deze moeilijke tijd, waarin er “zoveel leed en zoveel uitdagingen” zijn, ook als een “tijd waarin God veel genaden geeft”. Hij ontdekte zijn speciale roeping om zich in deze tijd te wijden aan het dienen van de daklozen en de armen. Hij zegt: “Ik heb altijd veel liefde voor de armen gekoesterd en nu is het voor mij een grote vreugde om hen rechtstreeks als priester te kunnen dienen. Hen ontmoeten op de pleinen, naar hun verhalen luisteren en de biecht horen van mensen die al lang niet meer hebben gebiecht, en zelfs het dopen van een kind van dakloze ouders, is voor mij een genade, en ik dank God dat Hij mij op dit moment heeft laten zien wat de zending in mijn priesterschap is”. Voor hem zijn de armen niet alleen ‘gevallen’, maar zijn ervaring met hen maakt dat hij de roep van God in elk moment herkent.

De 54 seminaristen in Fortaleza bereiden zich nog steeds voor om op een dag ook priester te worden gewijd en God en de mensen nog intensiever te kunnen dienen. Rai Rannier is 25 jaar oud. Hij zegt: “Ik zocht een leven van totale bekering tot God en Zijn Kerk.” Voor hem is de ontmoeting met Christus het belangrijkste. Nu al delen hij en zijn medeseminaristen hun ervaringen van het op weg zijn met Christus met andere jongeren die zelf op zoek zijn naar een leven in navolging van Christus.

Kerk in Nood wil de vorming van de 54 jonge mannen in Fortaleza dit jaar met 18.600 euro ondersteunen, zodat ze hun weg naar het priesterschap kunnen voortzetten.

 

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 212-02-79 Brazilië

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid