Bevrijde katholieke priester: “Ik blijf geloven in de interreligieuze dialoog”

FacebookTwitterGoogle+

25/09/2017: De bevrijde pater Teresito “Chito” Soganub verscheen deze namiddag op een persconferentie die door de Filippijnse Strijdkrachten (AFP)  was bijeengeroepen. Hoewel hij maar heel even zijn opwachting maakte, kon pater  Soganub toch een korte verklaring afleggen. Daarin verzocht hij om voor hem te bidden opdat hij zich snel zou herstellen van de traumatische ervaring die hij had opgedaan tijdens de 117 dagen dat hij als gijzelaar door een extremistische religieuze groepering gevangen werd gehouden.

Pater Soganub werd op zaterdagavond om 23.45 uur bevrijd toen regeringstroepen de Bato-moskee ontruimden, een van de drie moskeeën die als bastion van de terroristen worden beschouwd. De soldaten slaagden erin om de moskee opnieuw in te nemen.

In een video-interview met een lokale regeringsvertegenwoordiger, dat op de homepage van een sociaal netwerk te zien was, benadrukte pater Soganub de belangrijke taak die de prelatuur Marawi in de interreligieuze dialoog met de islamitische gemeenschap te vervullen heeft. “Tot de moslims van Marawi en van Lanao del Sur zou ik willen zeggen dat ik blijf geloven in een vreedzaam samenleven van moslims en christenen. Wij zijn geen vijanden van elkaar, want wij geloven in de ene God”, zei pater Soganub. Bovendien bedankte de priester het Filippijnse leger voor zijn bevrijding.

Gisteren bedankte ook bisschop Elenito Galido van Iligan, het bisdom op 37 kilometer van Marawi, de soldaten die pater Soganub hadden bevrijd. “Dit is werkelijk schitterend nieuws. Ik houd eraan de soldaten te bedanken die pater Chito en de professor van het Dansalan College hebben bevrijd. We zijn immens blij  en we zijn er zeker van dit het antwoord op ons gebed is. We hebben namelijk nooit opgehouden om elke dag voor hen te bidden. Nu hebben ze God zij dank hun vrijheid terug”, aldus bisschop Galido in een interview met de katholieke zender Radio Veritas.

Op de persconferentie verklaarden de soldaten dat pater Soganub niet lichamelijk werd mishandeld. Tijdens de vuurgevechten werd hij er echter wel toe gedwongen om vuurwapens te dragen en dezelfde lichaamshouding aan te nemen als de terroristen.

Pater Soganub is de vicaris-generaal van de kathedraal van Maria Hulp der Christenen [zo heette die in vroegere teksten; anders: van Onze-Lieve-Vrouw] in Marawi, een overwegend islamitische stad in Centraal-Mindanao, de meest zuidelijke archipel van de Filippijnen. Paus Paulus VI richtte de prelatuur Marawi op om een verzoenende hand te reiken aan de Filippijnse moslims die onder de staat van beleg het slachtoffer waren geworden van mishandelingen door de regeringstroepen.

Op 23 mei 2017 werd de stad Marawi door meer dan 700 bewapende mannen omsingeld, die zich bondgenoten noemden van de Islamitische Staat (IS – Daesh). Volgens de Filippijnse regering kwamen bij het conflict al 47 burgers, 149 soldaten van het regeringsleger en 673 terroristen om het leven.  De regering liet daarnaast ook weten dat 359.680 mensen op de vlucht waren geslagen voor het oorlogsgeweld.

Over de verblijfplaats van de resterende vijftig gijzelaars is er nog geen nauwkeurige informatie beschikbaar. Een twintigtal van hen zijn medewerkers van de kathedraal van Maria Hulp der Christenen.

Door Josemaria E. Claro

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation