Bedevaart Ierland 2019: Op weg naar Maria

03/09/2019 Leuven – We, de deelnemers en de medewerkers van Kerk in Nood, kijken met een heel tevreden blik terug op hun vierdaagse bedevaart in Ierland van 13 tot 16 augustus 2019. We waardeerden het samen op weg gaan en het samen bidden tijdens deze unieke tocht langs bijzondere plaatsen in de geschiedenis van het katholieke geloof in Ierland. In stilte, in gebed en in een prachtig landschap hebben we mogen ervaren hoe dit geloof ons over de tijd heen tilt naar vandaag.

Na een vlucht van Brussel naar Dublin werd de pelgrimstocht aangevangen met een bezoek aan de ruïnes van de 6de-eeuwse abdijsite van Clonmacnoise (Iers voor “weide van de zonen van Nóis”) in het hart van Ierland. Hier vierden we in open lucht de Eucharistie aan het pauselijke altaar waar paus Johannes Paulus II de Heilige Mis opdroeg tijdens zijn bezoek aan Ierland in 1979. Aangezien de abdijschool bereikbaar was vanuit elke provincie van het land, kwamen hier tijdens de donkere middeleeuwen veel geleerden vanuit de hele wereld naartoe en werd het Evangelie van hieruit over heel Europa verspreid door Ierse monniken.

In Kylemore Abbey, abdij en thuis van de Benedictijner Zusters, mochten we luisteren naar Mother Maire. Zij vertelde over hun manier van leven, eerst in Ieper waar het klooster gesticht werd, hoe ze de weg terug vonden naar Ierland en nu zoeken om hun religieus leven te bewaren op deze toeristische site, waar ze in oktober 2019 starten met de bouw van hun nieuwe klooster.

Ballintubber Abbey in Claremorris wordt de abdij genoemd “die nooit stierf”, omdat er sinds haar ontstaan in 1216 elke dag Eucharistie gevierd wordt. Ze is gesticht vlakbij de bron waarin Sint-Patrick, de belangrijkste patroonheilige van Ierland, 800 jaar eerder bekeerlingen doopte. De abdij is het startpunt voor de pelgrimstocht naar de berg Sint-Patrick. We wandelden langs de ruïnes van het klooster en langs de kruisweg in de tuin waar het Passiespel elk jaar opnieuw wordt gespeeld tijdens de Goede Week. We bewonderden de hedendaagse kruisweg door de kunstenares Imogen Stuart in de prachtig gerestaureerde kerk met mooie glasramen en eeuwenoude altaar. Samen baden we de kruisweg en vierden er Eucharistie.

Voor de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopgenomen waren we met meer dan 3.500 gelovigen aanwezig in de basiliek van Knock, het grootste bedevaartsoord van Ierland. Onze-Lieve-Vrouw verscheen hier op 21 augustus 1879, nu 140 jaar geleden, aan 15 inwoners van het dorpje, op een altaar aan de gevel van de parochiekerk. We brachten de dag door in het bedevaartsoord en vierden er de Eucharistie.

Na de Eucharistie in “God’s cottage” in Glendalough wandelden we op de ruïnes van het eerste monastieke leven in Ierland, dit in de voetsporen van Sint-Kevin. Met de overblijfselen van verschillende kerken, klooster en hermitage is dit tot op vandaag één van de belangrijkste bedevaartsoorden in Ierland.

In het Cenacolo, een opvanghuis voor drugsverslaafden, werden we geraakt door de getuigenissen van Davide en andere gasten. Door samen te leven, te werken en te bidden, proberen ze van hun verslaving af te geraken.

Kerk in Nood steunt gelijkaardige projecten, o.a. de Fazenda’s da Esperança (Boerderijen van Hoop) in Brazilië, maar ook wereldwijd de bouw van kloosters, kerken, kapellen en bedevaartsplaatsen om religieuzen en lokale gelovigen een plaats van stilte en gebed te geven. De jaarlijkse bedevaart van Kerk in Nood staat dan ook steeds in het teken van aandacht voor het gebed en het vieren van de Eucharistie. Het gebed is één van de pijlers (informatie-gebed-actie) van de katholieke hulporganisatie, die vele zusters ondersteunt in hun levensonderhoud zodat zij zich kunnen richten op hun gebedsleven, alsook vele priesters die door middel van misintenties overal ter wereld Heilige Missen kunnen opdragen.

Op 15 augustus baden we in de Eucharistie voor de intenties van weldoeners die verhinderd waren om mee te gaan op bedevaart. Zij ontvingen een medaille van Onze-Lieve-Vrouw gezegend in Knock en werden tijdens de bedevaart meegedragen in onze gedachten en in ons gebed. De deelnemers van de bedevaart werden opgeroepen om ambassadeur te zijn voor Kerk in Nood, door te vertellen over deze bijzondere belevenis en om zo onze missie en onze hulp aan de wereldkerk bekend te maken. Het team van Kerk in Nood hoopt u op een volgende bedevaart te mogen ontmoeten.

Moge de weg je tegemoet komen
Moge je altijd de wind mee hebben
Moge de zon warm in je gezicht schijnen
en de regens zacht op je velden vallen
Moge God je,
tot we elkaar weerzien,
altijd in de palm van Zijn hand houden.

Een Iers zegengebed

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid