“Bedankt dat u ons in het oneindig uitgestrekte Siberië niet alleen laat!”

25/01/2022 Leuven – Met een oppervlakte van tien miljoen vierkante kilometer is het bisdom Sint-Jozef, met zetel in Irkoetsk, groter dan de VS. Het grenst aan China, de Grote Oceaan en Alaska en strekt zich uit over zeven tijdzones. Verspreid over dit immense gebied wonen ongeveer 52.000 katholieken.

De klimaatomstandigheden zijn extreem: temperaturen van 50 graden onder nul zijn niet zeldzaam en op sommige plaatsen wordt het zelfs nog kouder. De stad Jakoetsk, met polaire temperaturen tot min 70 graden, geldt als koudste grootstad ter wereld. De winter duurt hier bijna negen maanden en zelfs overdag wordt het er amper licht. In het gebied wonen inheemse volksstammen. Sommige daarvan hangen nog het sjamanisme aan, maar de meesten zijn tegenwoordig christen. In Jakoetsk en in de 500 km verder gelegen stad Aldan zijn Salesianen actief. Rondom Aldan bezoeken de paters elke week meerdere dorpen waar katholieken van de bevolkingsgroep van de Jakoeten wonen. Op andere plaatsen, die vele honderden kilometer ver gelegen zijn, komen ze maar eenmaal per jaar.

Ook pater Włodzimierz Siek is altijd onderweg. Al 26 jaarlang is de 52-jarige Pool op het grondgebied van de vroegere Sovjet-Unie actief, waarvan 22 jaar in Oost-Siberië en in het Russische Verre Oosten. “Als vicaris-generaal van Irkoetsk bezoek ik de parochies en moet ik honderden en soms zelfs meer dan duizend kilometer afleggen. Rondom de stad zijn de wegen relatief goed, maar wanneer men naar de dorpen, de bergen of de taiga rijdt, is het belangrijk dat de auto tegen een stootje kan,” zegt hij. Het leven daar is niet gemakkelijk, maar de dankbaarheid van de gelovigen en de ondersteuning van de weldoeners geven hem en de andere priesters kracht. “Het geeft direct een warm gevoel van binnen, wanneer men eraan denkt dat men er in dit oneindig uitgestrekte Siberië niet alleen voor staat. De bittere koude buiten en de diepe sneeuw zijn dan niet meer zo verschrikkelijk,” bekent pater Włodzimierz. “Men wordt er zich dan van bewust dat onze weldoeners rechtstreeks meewerken aan ons apostolaat en er een belangrijk deel van zijn.”

Voor de pastorale reizen van de 43 priesters van het bisdom Sint-Jozef hebben wij 25.000 euro beloofd. Brandstof is immers duur, maar de gelovigen wachten vol ongeduld op de priesters. Pater Włodzimierz bedankt in naam van zijn medebroeders alle weldoeners en belooft: “Wij en onze gelovigen bidden voor u, wanneer wij ondanks de afstanden in het desolate Siberische landschap, waar de wegen in de winter met sneeuw en ijs bedekt zijn en in het voorjaar en de herfst in een modderpoel veranderen, toch tot bij hen geraken. Moge God u vergelden voor uw gulheid!”

 

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 427-00-49 Siberië

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid