Argentinië: Opleidingssteun voor 11 seminaristen van het bisdom Nueve de Julio

15/02/2021 Leuven – “Net als U” – dat zou het motto van seminaristen kunnen zijn. Zich met Christus identificeren, net als Christus worden.

Dat is wat de elf jonge mannen uit het bisdom Nueve de Julio in het seminarie van het aartsbisdom Mercedes-Luján in Argentinië willen. Het is niet eenvoudig in een omgeving waar de mensen zoals in Europa en Noord-Amerika steeds meer van hun geloof afvallen. Tien procent van de gedoopten gaat op zondag nog naar de Mis. Maar het diepe verlangen naar God, naar wat de kerkvaders in de eerste eeuwen en Petrus zelf “aandeel in de Goddelijke natuur” noemen, zit dieper in het hart van die jongeren dan mode, de mammon of macht.

Ze willen dienen. Ze willen mensen naar God leiden door de sacramenten en het gebed. Sacramenten zullen ze na de wijding toedienen. De weg naar God wijzen ze al vandaag. Ze leiden catechisten op, helpen in de parochies, bezoeken bejaarde en zieke priesters om met hen de Mis te vieren. Ze gaan naar tehuizen en ziekenhuizen om te bidden en te troosten. En ze nemen Maria mee. Voor hen geldt immers de oude wijsheid: Cum Petro per Mariam ad Jesum – Met Petrus door Maria naar Jezus. Zo worden ze net als Christus.

Deze activiteiten dragen vruchten af. Voor het bisdom Nueve de Julio is het een grote hoop en vreugde. Het bisdom heeft 35 parochies, waar in totaal bijna 350.000 katholieken wonen. De parochiegemeenschappen variëren in grootte: er zijn tamelijk kleine parochies met slechts 1000 gelovigen, maar ook zeer grote parochies met meer dan 45.000 katholieke volgelingen. Door het tekort aan priesters heeft niet elke parochie zijn eigen priester, dus is de zorg voor de gelovigen op veel plaatsen moeilijk.

Om deze uitdaging het hoofd te bieden, werd een paar jaar geleden in het bisdom een roepingenpastoraal opgericht om jongeren aan te spreken die overwegen om hun leven in dienst te stellen van God en de mensen. Bezinningsdagen en andere gebeurtenissen worden aangeboden om de jonge gelovigen op hun weg te begeleiden. Dit is des te belangrijker omdat er in de openbare scholen geen godsdienstonderwijs is.

Maar de financiering van hun opleiding is een echte uitdaging geworden in deze tijden van economische crisis, die verergerd werd door de coronapandemie die ook Argentinië treft. Collecten vallen weg, de kosten stijgen. Moeten deze toekomstige priesters ergens werk gaan zoeken in plaats van het verlangen naar God in de wereld uit te dragen door Christus naar de mensen te brengen? We hebben voor hun opleiding 3700 euro beloofd. Opdat Jezus nu al naar de mensen zou komen.

 

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 209-02-79 Argentinië

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Name(Vereist)
Adres(Vereist)
U zal worden omgeleid naar een beveiligde betaalpagina om uw betaling te voltooien.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid