Aleppo: De donkere stad

FacebookTwitterGoogle+

Door John Newton

Pater Ziad Hilal, een priester-jezuïet die al heel lange tijd de oorlogsslachtoffers in Syrië helpt, eerst in Homs en nu in Aleppo, sprak onlangs met de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood.

Aanvallen van de rebellen aan de christelijke wijken in Aleppo

Aanvallen van de rebellen aan
de christelijke wijken in Aleppo

Hoe was de situatie in Aleppo?

“Het is een zeer trieste situatie voor iedereen wegens de gevechten. Ik kon niet goed slapen omdat we de hele nacht door de bombardementen en de gevechten tussen de verschillende milities hoorden.”

“Toen ik er was, hadden we misschien één of twee uren per dag stroom – maar ook niet elke dag. Dan is het in zekere zin een donkere stad, zonder elektriciteit. De mensen gebruiken dan generatoren, maar ook niet de hele tijd. Ze geven hen enkele uren elektriciteit. Van middernacht tot de volgende ochtend is het pikdonker – een donkere stad waar niets gebeurt.”

“Zonder elektriciteit hadden we geen warmte en vele mensen konden ook niet naar hun werk gaan. Aangezien de stad in twee delen is verdeeld, tussen de oppositie en de regering, kunnen de mensen ook niet van de ene kant van de stad naar de andere gaan. Kunt u zich dat voorstellen? Elke familie wordt verdeeld tussen de twee kanten van de stad. Velen konden niet van hier naar daar of van daar naar hier om naar hun werk te gaan. Dus verloren ze hun job, verloren ze hun huizen.”

Zijn er enige tekenen van hoop?

“Aan de ene kant zien de zaken er duister uit, is de toestand triest, maar aan de andere kant zien we de activiteiten die de lokale Kerk, de mensen en vooral dan de christelijke verenigingen ondernemen. Die dingen geven ons hoop.”

“We bieden daar talrijke diensten aan, met Kerk in Nood, met de jezuïtische  vluchtelingendienst JRS en met de bisschoppen, om de christenen te helpen, zodat ze in hun land kunnen blijven – en we helpen ook de moslimbevolking.”

Hoe staat de Kerk de mensen bij in hun nood?

“We hebben een grote keuken, die door Kerk in Nood en andere organisaties werd gefinancierd, en daar komen zeer vele mensen op af – we geven elke dag ongeveer 7.500 maaltijden weg. Dat is enorm. Het team bestaat uit moslims en christenen en heel veel mensen die een maaltijd komen halen, zijn moslims.”

Hij voegde eraan toe dat bij de Missionarissen van Maria, waar de keuken is ondergebracht, vrouwen – ook moslimvrouwen – hulp krijgen om handtassen te naaien, die ze dan naast andere artikelen kunnen verkopen om in hun levensonderhoud te helpen voorzien.

“Het probleem in Syrië is geen probleem tussen christenen en moslims – maar ik geef u een voorbeeld van hoe onze Kerk aan verzoening werkt.”

Kunt u ons een voorbeeld geven van hoe gezinnen lijden?

“Er zijn talrijke arme gezinnen zonder werk. Ik heb een katholiek gezin ontmoet waarvan drie kinderen in een restaurant werken. Het ene kind is 7 of 8 jaar oud, het andere 10 jaar en de oudste zoon is 14. Hun vader is overleden, we weten niet hoe en hun moeder werkt eveneens. De eigenaar van het restaurant vertelde mij:  ‘Ziet u, die drie kinderen werken en ik kon hen niet zeggen niet te werken omdat het nu zomer is, want ze helpen hun moeder.’ Ik was echt geschokt.”

Hoe is de toestand op dit moment in Aleppo, nu de rebellen verder doorgedrongen zijn in de stad?

New Attacks in Aleppo, SYRIA July 2016“Ik weet niet wat ik moet zeggen. Het is chaos nu – en niet alleen in Aleppo, maar in heel Syrië. Overal wordt er gevochten. We hebben het nu heel vaak over Aleppo, maar we vergeten dat er ook andere steden zijn. De toestand is overal gelijk, ons land is verdeeld nu. Ik denk dat de enige weg een dialoog tussen Syriërs onderling is, want op de huidige problemen kon en kan met wapens geen antwoord worden geboden. We moeten de wapens tot zwijgen brengen en aan vrede werken. Dat is het allerbelangrijkste voor ons, Syriërs.”

Denkt u dat er vrede zal komen?

“Nu is het belangrijk om te herhalen wat paus Franciscus enkele dagen geleden zei: ‘Ik moedig iedereen – jong en oud – aan om in dit Jaar van de Barmhartigheid geestdriftig te leven,  om de onverschilligheid te overwinnen en vooral om te verkondigen dat vrede in Syrië mogelijk is. Vrede in Syrië is mogelijk.’ Dat schreeuwen we vandaag uit, dat vrede in Syrië mogelijk is, dat is onze enige hoop.”

Welk is uw gebed voor Syrië?

“Mijn gebed vandaag is dat ik aan God vraag om ons vrede en troost te schenken. Wat de mensen in Syrië en in het bijzonder in Aleppo nodig hebben, is veiligheid en barmhartigheid om verder te kunnen gaan met hun leven, want het is een moeilijke situatie. God doet ons inzien dat de enige weg bestaat in de verzoening tussen allen, als Syriërs onder elkaar, om een einde te maken aan de oorlog en in vrede met een nieuw leven te beginnen.”

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation