Aartsbisschop van Bagdad: een buitenlandse interventie zal niet helpen.

FacebookTwitter

De leiders in Irak moeten zich verenigen om zelf de confrontatie aan te gaan met de bedreiging van ISIS.

Door John Pontifex.

De internationale gemeenschap moet zich niet mengen in de strijd tegen het extremistische ISIS in Irak. Dat zegt de aartsbisschop van Irak, Mgr. Jean Sleiman. Volgens hem ligt de eerste zorg van de Iraakse leiders in “een samenwerking” om zo deze crisis te overwinnen.

In een gesprek met Kerk in Nood op maandag 16 juni met Kerk in Nood beklemtoonde, Mgr. Jean Sleiman, dat een “consensus” binnenin Irak noodzakelijk is om te winnen van ISIS (de Islamitische Staat van Irak en Syrië), dat vorige week een reeks militaire successen boekte en onder andere de macht greep in Mosoel, de tweede grootste stad van het land.
Vanuit Bagdad berichtte de aartsbisschop hoe vele mensen de stad probeerden te verlaten uit vrees voor slachtpartijen vanwege ISIS en rapporten over het oprukken van hun troepen richting de hoofdstad.

Hij vertelde dat vele wegen vanuit de hoofdstad geblokkeerd zijn en dat alle vluchten vanop de luchthaven van Bagdad volgeboekt zijn tot het einde van deze maand. De aartsbisschop, die in 2001 tot aartsbisschop werd gewijd van de katholieke Kerk die de Latijnse ritus volgt, zei: “Als antwoord op deze crisis moet de internationale gemeenschap vooral denken aan het algemeen belang en niet alleen aan haar eigen belangen. Ze moeten vooral aan de vrede denken.”

Hij sprak zich uit tegen een inmenging van de internationale gemeenschap en zei nog: “Isis moet gestopt worden… en het is vooral nodig dat de leiders van Irak samenwerken om het een halt toe te roepen. Dat is veel belangrijker dan dat de internationale gemeenschap hierin betrokken raakt.” Hij voegde er nog aan toe: “Ik hoop dat de leiders van Irak een consensus zullen vinden om deze situatie aan te pakken, zo niet loopt ze tragisch af.” De aartsbisschop zei: “Ik weet niet wat de volgende stap zal zijn. Natuurlijk zullen de militairen weerstand bieden aan ISIS maar we weten niet of ze sterk genoeg zullen zijn. Het gevaar bestaat dat de terroristen zullen slagen maar we weten het niet.”

De bisschop bevestigde dat er “veel verwarring heerste” in de hoofdstad en dat er beduidend minder aanwezigen waren in de zondagsmis van 15 juni, die hij celebreerde in de Sint-Jozefskathedraal, gelegen even verder in de straat waar hij woont.

De aartsbisschop van de katholieke gemeenschap die de Latijnse ritus volgt, die veel kleiner is dan de Chaldeeuwse – Iraks grootste katholieke gemeenschap – voegde eraan toe: “De mensen die ik ontmoette na de mis waren heel erg aangedaan door de situatie.”

Omdat alle wegen ten noorden van Bagdad gesloten zijn en de wegen naar het zuiden vol staan met controleposten en andere obstakels, ligt de enige mogelijkheid om het land te verlaten in het nemen van één van de zeven vluchten die dagelijks vanuit de hoofdstad vertrekken. “Dat betekent dat je alleen Bagdad kunt verlaten wanneer je voldoende geld hebt om een vlucht te betalen. Alle vluchten zijn hoe dan ook volgeboekt tot op het einde van de maand.” Op de vraag of hij zelf overweegt het land te verlaten antwoordde de aartsbisschop: “Ik weet niet of ik moet blijven of vertrekken. Ik laat het probleem over aan mijn beschermengelen.” Hij zei dat de bevolking van Bagdad erg “verrast” was door de machtsovername van ISIS in Mosoel afgelopen week. Er heerst in de hoofdstad veel scepsis over de betrouwbaarheid van de berichten het oprukken van de Jihad-strijders. Aartsbisschop Jean Sleiman, een karmeliet die afkomstig is uit Libanon, roept op tot een gebed voor Irak en zei nog: “We moeten allen bidden voor vrede en solidariteit en voor een oplossing voor de crisis.”

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *