Aardbeving in Ecuador: “We hebben geen handen, geen middelen om het land te herbouwen. We vragen om hulp zodat we weer kunnen opstaan.”

FacebookTwitterGoogle+

Drie franciscanessen van Canoa zijn de enige vertegenwoordigsters van de Kerk in de regio. De aardbeving vernielde hun kerkgebouw.

Kerk in Nood bezocht enkele zwaar door de aardbeving getroffen plaatsen om hulprojecten op te zetten

160512 canoa_zustersIn het kleine Ecuadoriaanse dorpje Canoa staat haast geen enkel huis meer recht na de aardbeving van 16 april. Het rustige vissersdorpje met zijn prachtige kustlijn, kleurrijke huizen en zijn klein aantal inwoners lijkt op een slagveld. Hier wonen “De Franciscanessen Missionarissen van Maria Hulp van de Christenen”. Ze zijn een steunpilaar in het dorp want ze zijn de enige vertegenwoordigers van de Kerk voor mijlen in de omtrek. De priester komt enkel op zondag om de Eucharistie te vieren. Het zijn dus de zusters die de pastorale zorg dragen voor de dorpelingen. Ze zijn getuigen bij huwelijksvieringen, dopen en bereiden de inwoners voor op de sacramenten.

De pauselijke pastorale hulporganisatie Kerk in Nood bezocht Canoa om hulpprojecten van heropbouw te plannen. Ze volgen op de noodhulp die geschonken werd enkele dagen na de aardbeving. Marco Mencaglia, de projectverantwoordelijke van Kerk in Nood voor Ecuador, zei na de projectreis aan de meest getroffen regio’s “dat de hulp van Kerk in Nood levensnoodzakelijk is voor het land.”

160512 canoa_kerkEr zitten scheuren van meer dan 10 centimeter breedte in de muren. Sommige bakstenen zijn nog niet naar beneden gevallen omdat ze rusten op de steunbogen. De vensters en glasramen van het kerkgebouw zijn binnen enkele seconden naar beneden gekomen als waren het papieren velletjes. Dat is het toneel waar de zusters franciscanessen nu tegenaan kijken in Canoa. Ze vragen wanhopig om steun. Zowel de kerk als het parochiehuis zijn volledig vernield. “De kerk is een baken in Canoa. Het verlies ervan is van nog grotere betekenis dan de vernieling van de andere gebouwen. Ook het werk van de zusters in Canoa is zeer belangrijk”, zei Marco Mencaglia die de kans kreeg om het werk van de zusters ter plaatse te gaan bekijken. “Als de zusters hier weggaan, dat vertrekt God”, geloven de dorpelingen.

De aardschok duurde 50 seconden en eiste 700 dodelijke slachtoffers

Schade in Manta

Schade in Manta

Manta, Pedernales, Jama, Portoviejo… Hoe moet je beginnen met de heropbouw van een stad of een dorpje waar niets meer rechtop staat? “De mensen zijn hun dagelijks levensritme kwijt. Er zijn geen jobs meer. De kinderen kunnen niet meer naar school. Wie geluk heeft kan wellicht binnen enkele maanden zijn lessen inhalen”, legt Mencaglia uit.

De school van de Zusters Oblaten van Sint-Franciscus van Sales in Rocafuerte, waar 1.500 kinderen les volgen, is zwaar beschadigd. “Het zal nog een hele tijd duren voordat ze in haar oude glorie is hersteld.”

Maar het leven gaat door. De mensen moeten zichzelf opnieuw uitvinden. De kruidenier verkoopt nu in een stalletje op straat. De winkelstraten zijn het zwaarst getroffen, maar: “Er is geen tijd om te zitten en na te denken. We moeten terug aan het werk”, beklemtonen ze.

De getroffen plekken zijn afgesloten omdat er instortingsgevaar heerst. De gebouwen worden stuk voor stuk onderzocht. De architecten duiden aan welke gebouwen al dan niet moeten afgebroken worden. De bewoners hebben nu voorlopig elders onderdak gevonden en volgen op afstand hoe hun huizen afgebroken worden. Met een beetje geluk worden ze op voorhand gewaarschuwd zodat ze nog enkele persoonlijke spullen kunnen redden. “Ze verlieten hun woning met lege handen en ze hebben nu nog steeds niets.”

160512 canoa_kloosterDe aardbeving duurde 50 seconden en had een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. Volgens het meest recente rapport van Caritas Ecuador vielen er 660 doden, zijn er 31 vermisten, verblijven er 30.223 mensen in noodopvang, telde men 1.125 vernielde gebouwen en 560 beschadigde schoolgebouwen. De bevolking van Ecuador bedankte Kerk in Nood voor de verleende hulp. “Op straat spreken de mensen me aan en vragen wat de mensen in Europa over hen zullen te horen krijgen”, zei Marco Mencaglia.

Deze gebeurtenis zal zeker zijn sporen achterlaten in de geschiedenis van Ecuador. Kerk in Nood trok op met aartsbisschop Voltolini van Portoviejo en met priester Walter Coronel van hetzelfde bisdom. “We worden overrompeld met dankbaarheid voor de door Kerk in Nood geboden hulp. We konden water, levensmiddelen en kledij aankopen voor de mensen die nu dakloos zijn”, zeiden ze. Ze drukten ook de wens uit dat ze niet vergeten zouden worden.

Priester Walter vertelde dat Gregorius de Grote de patroonheilige is van Portoviejo. In de kathedraal stond zijn standbeeld dat tijdens de aardbeving vernield is. Zijn handen zijn verbrijzeld. “Zo voelen wij ons nu ook. We hebben geen handen, geen middelen om het land te herbouwen. We vragen om hulp zodat we weer kunnen opstaan.”

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation