5000 doden, 100.000 mensen op de vlucht en 350 kerken in puin in Nigeriaans bisdom Maiduguri

FacebookTwitterGoogle+
  • Het bisdom Maiduguri toont ons hoe erg mensen lijden onder de terreur van Boko Haram
  • “Ons geloof is gezuiverd door de vervolging”, getuigt een priester

150512 Maiduguri_displaced peopleMeer dan 5000 katholieken on Noordoost Nigeria zijn gedood en ten minste 100.000 zijn ontheemd: dat staat te lezen in een nieuw rapport over de omvang van de wreedheden tegen christenen in het kerngebied van de terreurgroep Boko Haram.

Het rapport over de activiteiten van Boko Haram in het katholieke bisdom Maiduguri vermeldt dat meer dan 350 kerken in het bisdom zwaar zijn aangepakt, “een groot deel van hen zijn meer dan eens vernield”. Boko Haram controleert meer dan driekwart van het grondgebied van Boko Haram en volgens het rapport zijn 40 parochiehuizen en kapelanijen verlaten en ingenomen door de terroristen. Het rapport, waarvan een kopie naar Kerk in Nood werd gestuurd, spreekt over 7.000 weduwen en 10.000 wezen.

Priester Gideon Obasogie

Priester Gideon Obasogie

In een reactie op het rapport zei priester Gideon Obasogie, de perschef van het bisdom Maiduguri: “De mensen zijn erg bang en zij die wel naar huis kunnen terugkeren, kunnen alleen maar vaststellen dat er niets overblijft.” Hij benadrukte hoe groot het lijden is in het bisdom dat zich uitstrekt over de deelstaten Borno, Yobe en een deel van Adamawa en voegt eraan toe: “Een leven waarin de angst overheerst, is verschrikkelijk.” Over geloof in tijden van tegenspoed, zo voegt Obasogie er nog aan toe: “De algoede Heer staat altijd aan onze kant. Hij steunt ons door dik en dun. Ons geloof is gezuiverd door de vervolging.”

Afgelopen vrijdag (8 mei) werd een zakenschool in Potiskum in de deelstaat Yobe opnieuw het doelwit van een islamitische aanslag en het illustreert hoe zeer de scholen in het bisdom Maiduguri bedreigd zijn. Het bisschoppelijk rapport vermeldt dat 32 van de 40 lagere scholen er verlaten bij liggen.

Mgr. Oliver Dashe Doeme.

Mgr. Oliver Dashe Doeme.

Vele mensen zijn op de vlucht in het bisdom Maiduguri en volgens het rapport zijn ook 26 van de 46 priesters op de vlucht geslagen, net zoals 200 catechisten en 30 zusters. Vier van de vijf kloosters in het bisdom zijn dicht. Kerk in Nood geeft noodsteun aan de mensen van Maiduguri die onderdak zochten buiten het bisdom. Kerk in Nood gaf voor 46.000 euro voedselhulp, tenten en medicijnen voor de ontheemde bevolking en misintenties, een inkomen voor priesters van het bisdom Maiduguri die schuilen in het naburige bisdom Yola.

Onze hulporganisatie geeft ook steun voor de beveiliging van scholen die bedreigd worden door islamitische terreur. De Sint-Pietersschool in de buurt van Kaduna ontving 14.000 euro voor de aanbrenging van veiligheidsverlichting met bijhorende geluidsdichte generator.

Van woensdag 27 mei tot en met zondag 31 mei is Mgr. Oliver Dashe Doeme, de bisschop van Maiduguri, te gast bij Kerk in Nood België. Raadpleeg onze kalender om te kijken waar u hem kan ontmoeten.

John Pontifex Kerk in Nood internationaal

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation