18 oktober: De Rozenkrans bidden voor de vrede

Leuven 16/10/2018 – Kerk in Nood verspreidt een open uitnodiging om deel te nemen aan een uitzonderlijke actie die doorgaat op 18 oktober:  “Een miljoen kinderen bidden de Rozenkrans”. We spraken over dit gebedsinitiatief met pater Martin Barta, geestelijke assistent van de stichting.

Wat houdt deze gebedscampagne in en hoe is het begonnen?

Het idee voor de campagne is ontstaan in 2005 in Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Toen een groepje kinderen de Rozenkrans aan het bidden was in een kapel langs de weg, voelden een aantal aanwezige vrouwen de sterke aanwezigheid van de Heilige Maagd Maria. Ze dachten meteen aan de belofte die de heilige pater Pio ooit maakte: “Wanneer een miljoen kinderen de Rozenkrans bidden, zal de wereld veranderen.” En daar draait het precies om: vertrouwen hebben in de kracht van gebeden door kinderen. Dat is tenslotte ook wat Jezus ons leert: “Als je niet verandert en wordt als een kind, dan zul je het koninkrijk van de hemel zeker niet binnengaan.” (Mt 18,3)

Hoe kan men deelnemen aan de campagne?

Dat is vrij eenvoudig: we nodigen leraren, priesters, kinderdagverblijven en ouders uit om de Rozenkrans samen met de kinderen op 18 oktober te bidden voor de vrede en voor de eenheid in de wereld. Kerk in Nood beschikt over opleidingsmateriaal om de Rozenkrans te bidden,  posters en een brief om kinderen en volwassenen uit te nodigen.

Waarom precies op 18 oktober?

Oktober is traditioneel de maand van de Rozenkrans. De 18de is de feestdag van de heilige apostel Lucas. Hij heeft ons het verhaal gebracht over Jezus’ kindertijd en was oorspronkelijk nauw verbonden met Onze-Lieve-Vrouw, de Moeder van God. De datum is dus erg toepasselijk.

Hoe geraakte Kerk in Nood betrokken bij deze gebedscampagne?

We beschouwen onszelf niet alleen als een pastorale liefdadigheidsorganisatie, maar ook als een gebedsgemeenschap. Onze stichter pater Werenfried van Straaten toonde een diepe eerbied voor Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. De Heilige Maagd Maria zei tegen de kinderen die Haar daar zagen verschijnen dat “ze de Rozenkrans elke dag moesten bidden, zodat er vrede zou komen in de wereld”. Met de projecten die Kerk in Nood dagelijks steunt in 149 landen, laat de organisatie rechtstreeks zien hoe zeer christenen en de hele wereld lijden onder de gevolgen van terrorisme en oorlog. Alleen God kan vrede brengen. Hierin kunnen wij een rol spelen – door het werk dat we verrichten, maar vooral door onze gebeden.

Krijgt u van de wereldkerk informatie over het aantal deelnemende kinderen?

Onze hulpmiddelen voor de gebedscampagne zijn beschikbaar in 25 talen, waaronder bijvoorbeeld in het  Arabisch en in de West-Afrikaanse taal van de Hausa-bevolking. Kinderen afkomstig uit 80 landen en van alle continenten doen mee. Verslagen van de evenementen worden vaak naar Kerk in Nood gestuurd. Afgelopen jaar ontvingen we rapporten van landen zoals Argentinië, Cuba, Kameroen, India en de Filipijnen. Het is een echte wereldkerkcampagne!

Kinderen en de Rozenkrans: beide zijn voor de kerken in ons deel van de wereld niet gemakkelijk te verenigen. Hoe maak je jongeren warm voor deze gebeden?

Ik denk dat het net andersom is: kinderen staan veel meer open voor de Rozenkrans dan volwassenen. Als de Rozenkrans correct en onder de juiste begeleiding gebeden wordt, ontdekt men het beeld van de Heilige Maagd en groeit het dieper naarmate je de Rozenkrans langer bidt. En dit innige beeld van Onze-Lieve-Vrouw is iets dat we kunnen leren van onze kinderen! Voor meer informatie over de gebedscampagne: www.millionkidspraying.org/nl

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid