Mgr. Nidal Thomas vertelt over het gevaar voor christenen in het noordoosten van Syrië

12/11/2019 Leuven – “Minstens driehonderd christenen hebben de steden Ras al-Ain, Derbasiyah, Tall Tamr en een deel van al-Malikiyah verlaten en als de gevechten blijven aanhouden, vrezen wij een nog grotere exodus van gelovigen, die ook Qamishli zou kunnen treffen, waar op dit ogenblik 2.300 christelijke gezinnen wonen.” Dit is het wanhopige verhaal dat Mgr. Nidal Thomas, een bisschoppelijk vertegenwoordiger van de Chaldeeuwse Kerk in Hassaké, aan Kerk in Nood vertelt.

De priester beschrijft een kritieke toestand: “Wij weten niet wat er gebeurt. Om het uur horen wij praten over slachtoffers en vermisten in de verklaringen van Koerden, Turken, Amerikanen en Russen. De waarheid kennen we echter niet. Het is wel zeker dat door de bombardementen en vooral door de slachtpartijen die de Turken onder onze gemeenschap aanrichten, alsmaar meer christenen worden gedwongen om uit de streek weg te vluchten.”

Op dit ogenblik is slechts een klein aantal gezinnen naar het Iraakse deel van Koerdistan gevlucht, maar volgens Mgr. Thomas is het voor de christenen geen gemakkelijke keuze om als bestemming de halfautonome regio in het noorden van Irak te kiezen: “Het leven daar is te duur voor de arme Syrische christenen en bovendien heeft het Iraakse volk niets ondernomen om het dramatische scenario te verhinderen dat zich spijtig genoeg in Syrië afspeelt. In ons land woonden er duizenden christelijke gezinnen. Niemand heeft zelfs maar geprobeerd om ons te verdedigen.”

Tegenwoordig zijn de christenen in het noordoosten van Syrië ondanks de bevestiging van de dood van Abu Bakr al-Baghdadi ook bevreesd voor een terugkeer van het jihadisme. “Spijtig genoeg is dit een mogelijkheid waarmee rekening moet worden gehouden”, aldus Mgr. Thomas. Volgens hem zouden vele strijders van IS zich bij het Vrije Syrische Leger hebben aangesloten, dat de regio van Ras al-Ain is binnengedrongen.

Daarom richt de priester bij monde van Kerk in Nood een oproep tot de internationale gemeenschap om in naam van zijn gemeenschap ondersteuning te vragen. “Wij hebben hulp nodig. Wij christenen zijn de volksgroep die het meest onder dit eindeloze conflict heeft geleden. Wij zijn de zwakste schakel omdat wij in vrede willen leven en de oorlog afwijzen. Twee derden van alle christenen hebben het land verlaten en het resterende derde loopt het gevaar deze nieuwe golf van geweld niet te overleven. En ondertussen kibbelen de westerse landen over hoe ze Syrië onder elkaar zullen verdelen nu het land, onder andere ook wegens de internationale sancties, helemaal te gronde is gericht.”

Door Marta Petrosillo

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid