Kerk in Nood treurt om de vermoorde seminarist Michael Nnadi in Nigeria

Met grote droefheid en ontsteltenis heeft de internationale pauselijke stichting Kerk in Nood (ACN – Aid to the Church in Need) het nieuws vernomen van de moord op de jonge priesterkandidaat Michael Nnadi. Samen met nog drie andere studenten was de 18-jarige seminarist op 8 januari 2020 uit het priesterseminarie “Good Shepherd“ (Goede Herder) in de Noord-Nigeriaanse stad Kaduna door onbekende daders ontvoerd. Terwijl zijn drie collega’s een na een hun vrijheid terugkregen, werd Nnadi op zaterdag 01/02/2020 dood teruggevonden.

“Met pijn in het hart moet ik u meedelen dat onze lieve Michael door bandieten werd vermoord. Hij en de vrouw van een dokter werden willekeurig van de rest van de groep gescheiden en om het leven gebracht”, schreef bisschop Matthew Kukah uit Sokoto, het thuisbisdom van de vermoorde seminarist, aan Kerk in Nood. Volgens lokale media gaat het bij de tweede vermoorde persoon om de echtgenote van een dokter die in Kaduna gevestigd is. Ze was op 24 januari samen met haar twee kinderen door gewapende mannen ontvoerd.

“Ik ben geschokt door een uitbarsting van het kwaad van een dergelijke omvang. Het bericht van de brutale moord op een onschuldige jonge man bedroeft mij ten zeerste”, verklaarde de uitvoerende president van Kerk in Nood, Dr. Thomas Heine-Geldern. Volgens hem hebben de lokale geloofsgemeenschappen blijk gegeven van een bewonderenswaardig geloof en vertrouwen in God, aldus Heine-Geldern. Dat blijkt alleen al uit de slotzin van de boodschap van bisschop Kukah: “De Heer weet alles het best. Laten we sterk blijven.”

Heine-Geldern ziet het als de taak en de opdracht van Kerk in Nood om de Nigeriaanse Kerk op haar kruisweg met gebed en hulp bij te staan. “Tegelijk moet de wereld wel uit zijn slaap ontwaken. De Nigeriaanse regering wordt met een geweldige uitdaging geconfronteerd. De onveiligheid is even groot als ten tijde van de burgeroorlog. Nigeria is een multireligieuze en multi-etnische natie. De veiligheid moet voor iedereen worden gewaarborgd”, aldus Heine-Geldern.

“Zijn enige misdaad was dat hij God wou dienen”
Een van de docenten aan het priesterseminarie van Kaduna, die niet bij naam wil worden genoemd, zei tot Kerk in Nood: “Michael was een jonge en begaafde seminarist. Hij was als weeskind door zijn grootmoeder opgevoed. Pas enkele weken geleden had hij na een jaar spirituele voorbereiding de soutane ontvangen. Het lijkt erop dat zijn enige misdaad erin bestond dat hij de wens had om God te dienen. De veiligheidsdiensten en de regering hebben hem in de steek gelaten.”

Twee van de seminaristen die samen met Michael waren ontvoerd, werden op 31 januari vrijgelaten. Twee weken eerder was een ander slachtoffer van de ontvoering , die met gezondheidsproblemen kampte, langs een landweg achtergelaten en teruggevonden. In de bondsstaat Kaduna zijn ontvoeringen aan de orde van de dag. Volgens de “Council on Foreign Relations” (Raad voor Buitenlandse Betrekkingen), een onafhankelijke organisatie uit de Verenigde Staten, werden daar in januari 2020 alleen al 114 mensen ontvoerd, meteen het hoogste cijfer in heel Nigeria.

Door Maria Lozano

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid