Irak – Wat kunnen we doen?

FacebookTwitterGoogle+
150921 irak_erbil

© Kerk in Nood

Samen met drie Belgische bisschoppen, Mgr. Jozef De Kesel van Brugge, Mgr. Guy Harpigny van Doornik en Mgr. Leon Lemmens van het Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen, zijn mevr. Uma Wijnants, directeur van Kerk in Nood België, en voorzitter E.H. Dirk De Gendt op solidariteitsbezoek in Noord-Irak

Door Dirk De Gendt, voorzitter Kerk in Nood België

Mgr. Leon Lemmens, hulpbisschop van Vlaams-Brabant en Mechelen in een vluchtelingenkamp in Noord-Irak

Mgr. Leon Lemmens, hulpbisschop van
Vlaams-Brabant en Mechelen
in een vluchtelingenkamp in Noord-Irak
 © Kerk in Nood

Erbil 21 september 2015 – Dat is de vraag die wel tientallen keren door mijn hoofd is gegaan gedurende de reis van de Belgische bisschoppen naar Erbil (Irak). In een land met grote rijkdommen en dus economische belangen worden minderheden als speelbal gebruikt.

Drie vraagtekens

Als we het de mensen zelf vragen, slaat het pessimisme en fatalisme toe: gaan we terug kunnen naar onze verwoeste huizen, gaan we naar het buitenland voor misschien een beter leven, blijven we hier en proberen we hier een nieuwe toekomst uit te bouwen? Het zijn verscheurende vragen waarop niemand een antwoord geven kan. Ze moeten kiezen tussen drie vraagtekens. Wat zal de toekomst brengen? Wie kan in de glazen bol kijken?

Naast de gekende polemieken gaat het hier om de existentie van die mensen. Met andere woorden waar vind ik nog hoop? Eén van de dominicanessen uit Irak drukte het op deze manier uit: “Ik zie de toekomst somber in, maar we moeten ons werk voortdoen.”

Wat kunnen wij doen? De vraag is er weer. Vertrouwen hebben in hun keuzes en hen helpen waar het kan. Huizen heropbouwen bij mogelijke terugkeer, nieuwe levenskansen aanbieden ginder en hier, maar vooral hen helpen geloven in de toekomst voor hun kinderen. Zij hebben onze steun en ons gebed nodig!

Is er ergens hoop?

Tekenen van hoop: E.H. Dirk De Gendt en Mgr. Harpigny in het sportcentrum van een vluchtelingenkamp in Ankawa.

Tekenen van hoop: E.H. Dirk De Gendt en
Mgr. Harpigny in het sportcentrum van een
vluchtelingenkamp in Ankawa.
© Kerk in Nood

In deze omstandigheden ben ik beschaamd over de vragen die wij vaak terecht durven stellen: waarom geen indexsprong voor de huishuren, waarom btw-verhoging op elektriciteit? Terwijl hun problemen zijn: hoe leven met acht personen in een vaak lekkende container van 3 bij 6, hoe waardig leven met enkele uren elektriciteit per dag? Waarom vertrekken deze mensen? Omdat ze niets te verliezen hebben en een veilige toekomst willen. Sinds de jaren ‘80 is er in deze streken met regelmaat een conflict dat hen verplicht om te vluchten en hun leven om te keren. Is Europa dan geen veilige haven?

Toch zijn er tekenen van hoop! Als ik de realisaties zie van vele christelijke hulporganisaties, in het bijzonder Kerk in Nood, dan wordt er toekomst aangereikt door vele kleine dingen. Opvoeden van kinderen, bouwen van containerhuisjes, enz… maar vooral in herstellen van vertrouwen in vaak diep gekwetste relaties tussen mensen en groepen. Daar komt de levenshouding van vrede en gerechtigheid die Christus ons leert mensen, ook moslims, ter hulp te komen. Hij houdt van iedere mens zonder onderscheid.

Moge Hij ons bekeren tot het goede, hier en in het Midden-Oosten.

 

Meer beelden uit Irak in een reportage van La Libre Belgique met foto’s van ©Tim Dirven en op de Facebookpagina van Kerk in Nood.

 

’s Avonds sprak Kathleen Cools van Terzake nog met Mrg. Hargpigny die op terugweg was van Irak naar Zaventem: http://deredactie.be/permalink/2.41066?video=1.2448204 

 

 

 

Op 7 augustus 2014 voerde IS een bliksemoffensief uit in de vlakte van Nineve. Sindsdien leven zeven monniken in het klooster onder de bescherming van Koerdische Peshmerga. De frontlijn ligt slechts op zes kilometer daar vandaan.  Video van La Libre Belgique over het bezoek aan het klooster.

 

 

Samen met u willen wij een helpende hand zijn voor mensen in nood. Dankzij u ondersteunt Kerk in Nood de gelovigen overal waar ze worden vervolgd, verdrukt of in nood verkeren door informatie, gebed en actie.

U kan helpen door:

  • een gift voor een pastoraal project op rekeningnummer IBAN: BE91 4176 0144 9176 en BIC: KREDBEBB (Kerk in Nood vzw – zonder fiscaal attest). Pastorale projecten komen volgens de Belgische wetgeving niet in aanmerking voor de toekenning van een fiscaal attest.

  • een gift voor een sociaal project op rekeningnummer IBAN: BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB (Hulp en Hoop vzw – met fiscaal attest vanaf € 40,00). Zij die in de loop van het jaar € 40,00 of meer schenken voor een sociaal project, ontvangen het volgende jaar automatisch een fiscaal attest.

Alvast bedankt voor uw steun!

Reacties :

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontical Foundation