Eer aan de 21 in Libië vermoorde christenen op vijfde verjaardag van hun dood

Naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de dood van 21 christenen die in februari 2015 op een Libisch strand door aanhangers van IS werden onthoofd, werd op 15 februari in een aan hen gewijd heiligdom een tentoonstelling geopend als aandenken en eerbetoon. Twintig van hen waren Koptisch-orthodoxe christenen uit Egypte. Het 21ste slachtoffer was een christen uit Ghana. Allen werden ze door de Koptisch-orthodoxe Kerk tot martelaren van het geloof en het vaderland uitgeroepen.

De tentoonstelling documenteert de gebeurtenissen, vanaf het ogenblik van de ontvoering tot de terugkeer van de lijken naar het dorp Al-Our (Al-Aour) in de Egyptische provincie Minya, waar het heiligdom zich bevindt. De bezoekers kunnen de oranje overalls zien die de mannen bij hun onthoofding droegen, de voorwerpen die bij hun gevangenneming werden gebruikt, zand waarop hun bloed werd vergoten en de speciaal voor hen vervaardigde doodskisten waarin hun stoffelijke overschotten worden bewaard.

In een interview met de hulporganisatie Kerk in Nood (Aid to the Church in Need – ACN) zei de moeder van twee broers van 22 en 24 jaar oud, Samuel en Beshoy, die tot de 21 martelaren behoren: “Ik ben de moeder van martelaren en zou als dusdanig willen worden erkend. Ik ben trots op hen. Ze bidden in de hemel voor mij en voor hun vader.” Ze benadrukte ook dat ze voor de aanhangers van IS bidt en aan God vraagt “om hun het licht te schenken en hun ogen te openen voor de waarheid en het goede”.

Basheer, de broer van Samuel en Beshoy, zei: “Voor de publicatie van de IS-video waarop de moord op mijn broers en hun collega’s wordt getoond, hebben onze familie en de kerkgemeenschap in ons dorp Al-Our 45 dagen lang voor hen gebeden, want we wisten dat ze ontvoerd waren.” Hij voegde eraan toe: “God heeft door hen gesproken toen ze ‘O Jezus’ schreeuwden”, zoals op de video te horen is. “Onze martelaren hebben gebeden voor ze stierven. Het was overduidelijk dat ze Jezus aanriepen. Dat heeft ons troost geschonken en ons trots gemaakt. Die 21 hadden geluk dat ze martelaren voor Christus mochten zijn en onze gemeenschap voelt zich vereerd dat wij hun stoffelijke overschotten mogen bewaren”, aldus Basheer.

Hij voegde er nog aan toe: “Mijn vader en mijn moeder waren opgelucht toen ze er zeker van waren dat hun zonen hun geloof in Jezus Christus hadden bewaard. Dit helpt ons en troost ons heel erg. Mijn broers hebben ons moed gegeven om de vervolging te doorstaan. We hebben nooit angst en maken ons geen zorgen meer.”

“De Koptische Kerk heeft een lange geschiedenis achter de rug en ze heeft in de loop van haar geschiedenis talrijke perioden van vervolging gekend”, aldus pater Abu Fanus Unan, die actief is in het heiligdom dat deel uitmaakt van de onlangs gebouwde “kerk van de martelaren van het geloof en het vaderland”. Hij verklaarde tegenover Kerk in Nood (ACN): “Wij zijn trots op het bloed van deze martelaren die weigerden om hun christelijk geloof af te zweren.” De Koptische Kerk bewijst eer aan vele martelaren die in de afgelopen eeuwen hun leven hebben gegeven, maar de priester benadrukte het grote effect van de getuigenis “van hedendaagse martelaren die hebben geweigerd om de naam van Jezus Christus af te zweren. Hun voorbeeld sterkt ons geloof”.

Het heiligdom bereidt een boek voor waarin dieper zal worden ingegaan op wonderen die zich op voorspraak van de martelaren hebben voorgedaan. “In het dorp zijn er talrijke mirakels die aan hen worden toegeschreven. Een vrouw met kanker werd genezen nadat ze in het heiligdom had gebeden”, vertelde pater Abu Fanus, die eraan toevoegde dat vele mensen zich wegens het voorbeeld van de 21 martelaren hebben laten dopen en christen zijn geworden. “De Koptische Kerk overleeft dankzij het bloed van haar kinderen”, aldus de priester.

Het stoffelijk overschot van Matthew Ayariga uit Ghana bevindt zich nog altijd in Libië. De Libische ambassadeur in Egypte heeft beloofd om het lichaam naar Egypte over te brengen zodra de politieke toestand in Libië zich heeft gestabiliseerd.

Door Engy Magdy

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid