Aandacht voor de vervolgde christenen op de WJD

02/08/2011

De internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood is mee ingeschakeld in de voorbereiding van de WJD, de Wereldjongerendagen die dit jaar plaatsvinden in Madrid. We verleenden financiële steun aan de communicatiecel van de WJD. Bovendien zal elke jongere op WJD een gratis exemplaar van de YOUCAT ontvangen, de jongerencatechismus van de katholieke Kerk. Deze verspreiding van de youcat wordt mogelijk gemaakt dankzij de inbreng van Kerk in Nood.

Kerk in Nood steunt de katholieke jongerenorganisaties

Voor jongeren uit het zwaar beproefde Caribische eiland Haïti is een reis naar Spanje eigenlijk financieel een onmogelijke zaak. Kerk in Nood deed daarom een duit in het zakje opdat ook enkelen van hen aan de WJD zouden kunnen deelnemen. De Vlaamse jongeren (IJD) werden door Kerk in Nood geholpen onder de vorm van een geldelijke injectie voor het deelnemersboek. De jongeren die meededen aan de flashmob in Leuven, kregen van Kerk in Nood al een oranjekleurige USB-stick in de vorm van een vis, het symbool van de eerste christenen.

Kerk in Nood op de WJD

Op de WJD zelf zal Kerk in Nood aanwezig zijn in de parochie San Jerónimo el Real (calle 110802 Parochiekerk San Jerónimo el Real.jpgMoreto, 4). Je kunt er in de patio van de parochie gaan kijken naar een fototentoonstelling over vervolgde christenen. In de kloostergang zijn er drie panelen met beelden uit Gojra (Pakistan), Orissa (India) en over het klooster van Tibirine (Algerije), drie plekken waren christenen werden omgebracht omwille van hun geloof. Daarnaast zal je er ook 17 foto’s aantreffen van martelaren uit de 21ste eeuw. In de kapel nabij is er gelegenheid voor Stille Aanbidding en kan je bidden voor de vervolgde christenen in de wereld.

110802 Kloostergang.jpg 110802 Informatiestand WJDbinnen.jpg 

De tentoonstellingsruimtes van KERK IN NOOD op de WJD

Getuigenissen uit de wereldkerk

Elk kantoor van Kerk in Nood heeft er een informatiestand. Op een groot scherm projecteert de mediapoot van Kerk in Nood, de CRTN (Catholic Radio en Televisionnetwork) beelden over de situatie van de katholieke Kerk in Irak, China, Cuba en Zuid-Soedan.
Je bent ook welkom op enkele getuigenissen van katholieke gelovigen uit de wereldkerk:
- dinsdag 16 augustus om 12:00 h P. Alberto Reyes (Cuba)
- dinsdag 16 augustus om 17:00 h P. Jorge Naranjo uit Soedan (foto) 

110802 jorge-comboniano.jpg
- woensdag 17 augustus om 18:00 h Raad Salam, een Chaldeeuwse christen uit Irak
- woensdag 17 augustus om 18:00 h, een getuigenis van mensen die zich bekeerden tot het christendom.

In een grote hall van het kerkgebouw worden ook van woensdag tot vrijdag catecheses gegeven door verschillende bisschoppen. Elke avond bidt een groep bedevaarders uit het bisdom Angers (Frankrijk) het avondgebed in de kerk.
Wanneer je op bezoek komt rond lunchtijd, dan raden we je de cafetaria aan naast de parochiekerk, die beloofde een lunch te serveren voor minder dan €11,00.

Waar vind je KERK IN NOOD in Madrid?

110802 Informatiecentrum KIN op WJDkopie.jpgDe tentoonstelling en informatiestand van Kerk (foto links) in Nood in de parochie San Jerónimo el Real - het witte prefabgebouw rechts van de kerk) is open van maandag 15 augustus tot zondag 21 augustus, elke dag van 10:00 tot 21:00 h. De parochie bevindt zich in het hart van de stad, vlakbij het Pradomuseum en is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (Metro: Banco de España , Retiro en buslijnen 1 , 2 , 6 , 9 , 10 , 14 , 15 , 26 ,C1 , C2).
 

 

110802 Palabres del Papakopie.jpg

Luc Claeys